Lemon curd crema
8. siječnja 2017.
Linzeri sa lemon curd kremom
15. siječnja 2017.

Svečana pileća pečenka

Vjerujem da svi vi koji konzumirate meso u svojom kuhinjama vrlo rado pripremate piletinu.

Evo načina kako da obično pile poprimi baš poseban, svečan i glamurozan štih, pred kojim će se posramiti i patka i purica.

Sastojci koji su nam potrebni su:

1 svježe pile oko 1,5 do 1,7 kg najbolje ako možete kupiti domače , zatim naravno krumpir , prokulice, crvena mrkva, 1 dcl narančinog soka, ulje ,sol ,svježe začinsko bilje, ružmarin, timijan, kadulja, 4 do pet češanja češnjaka, još povrća ovisi o sezoni možete dodati i chery rajčice itd

Postupak:

Pileća prsa razrežemo na par mjesta kako bi sol i sokovi ušli u njih da ne bi ostala bezukusna i suha, zatim kožu natrljamo solju. stavljamo u lim za pečenje u pečenicu na 190 stupnjeva i pečemo oko 15 minuta.

U ulje kraj pileta odmah stavimo grančicu ružmarina,timijana i čuperak kadulje ( one začine koje imate) koji će pustiti u dodiru sa toplim uljem svoja predivna aromatična ulja.

Za to vrijeme ogulite krumpir ,mrkvu i češnjak te ih posolite i pospite sa nasjeckanim listićima svježeg začinskog bilja i dodajte da se peče zajedno sa piletinom.

Pola sata prije kraja pečenku prelijemo narančinim sokom i  dodamo prokulice koje će se lijepo karamelizirati i pustiti svoju slatkoću (pečene prokulice su puno bolje od kuhanih i ne ispuštaju onaj svoj neugodan miris kao kod kuhanja).

Sada već na dnu dnu protvana imamo predivan sos sa kojim povremeno prelijevamo pečenku i povrće.

Pile po želji možemo okrenuti kako bi se zarostalo sa svih strana. Sve zajedno se peće oko sat do sat i pola ovisi o veličini pileta.

Kako se pečenje bliži kraju povrće se predivno stapa, karamelizira i upotpunjuje, a pileće meso postaje mekano i sočno sa hrskavom koricom.

Ovo je vrlo jednostavno jelo a ukusno i efektno te nije skupo.

Nemojmo zanemariti važnost povrća i kod pečenja jer u ovoj priči ono nam daje baš to savršenstvo.

Nakon što sve serviramo i izvadimo iz lima za pečenje ostane nam divan umak koji još možemo malo doraditi ili jednostavno sa njime preliti mlince.

Recept za mlince potražite na linku:

Mlinci bez glutena

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!