O glutenu

 

Nadam se da ćete uživati u mojim receptima i pronaći nešto za sebe

Volim kuhati

11125107_778627758922756_833852859_n

Celijakija je imunološki posredovana kronična bolest doživotne nepodnošljivosti glutena. Potaknut glutenom, naš imunološki sustav pretjerano reagira i napada vlastita tkiva i organe, uzrokujući smanjenu ili nikakvu apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Kao posljedica neliječene celijakije mogu se razviti bolesti poput dijabetesa, osteoporoze, upale štitnjače, dermatitisa, hepatitisa.

Također imamo vrlo česte slučajeve intolerancije na gluten i alergije na gluten.

Prehrana treba biti striktna i strogo se treba pridržavati, čitati deklaracije  jer gluten se krije u jako puno proizvoda   i kupovati isključivo deklarirane proizvode sa oznakom prekriženog klasa ili jednostavno natpisom gluten free. Posebno oprezno sa gotovim jelima i začinima, ne koristiti gotove umake i gotove juhe, začine i dodatke jelima  osim ako imaju oznaku da su bez glutena.

Pažnju trebamo obratiti također na čajeve, kozmetiku, šminku, paste za zube, lijekove.

Oprezno sa brašnima koja prirodno ne sadrže gluten jer se mogu u mlinovima kontaminirati , isto tako npr sa rižom.

Što se tiče posuđa po meni bi bilo najbolje da imate posebno posuđe za spravljanje obroka bez glutena, također obavezno posebne  daske za rezanje, krpe i spužvice za pranje suđa,pregače,  jako paziti na kontaminaciju radne površine, režite kruh sa nožem koji je namijenjen samo u tu svrhu, sve namirnice bez glutena odvojite u skroz odvojeni ormarić i nikada ih nemojte miješati sa ostalim.

Kada pečete na grilu ili roštilju također budite oprezni.

Kalupe za kolače i kruh koristite samo za  spravljanja bezglutenske hrane.

Kada se nalazite vani, na putu ili u gostima te u kafićima pripazite na napitke koje unosite, što se tiče hrane spravite si obrok kod kuće i ponesite sa sobom tako ćete biti sto posto sigurni a i nećete stavljati domaćine u brigu što da vam daju jesti.

Ovaj način prehrane podrazumijeva strogo, strogo pridržavanje i netko tko nije vičan pravljenju ovakvih obroka može sasvim slučajno kontaminirati hranu koju će vam poslužiti iako je kuhao sa namirnicama koje ne sadrže gluten.

Mnogi lanci brze hrane u svijetu sada nude bezglutenski meni , pizze i drugu hranu no međutim ova se hrana spravlja u istim kuhinjama u kojim se sprema i glutenska hrana tako da ovo nije siguran izbor i ja ga ne preporučujem.

Kruh možete zamrznuti tako ga imati kad god vam zatreba.

Što se tiče bez glutenskih proizvoda možete ih kupovati u trgovačkim centrima u svim dijelovima Hrvatske, bolje opremljenim ljekarnama i trgovinama zdravom hranom te naručivati putem web shopova, no opet budite oprezni jer  ako se brašna i proizvodi nalaze u trgovinama zdrave hrane ne znači da nisu kontaminirana glutenom iako ga prirodno ne sadrže npr kukuruzno, heljdino brašno

Postoji velik broj gotovih bezglutenskih proizvoda kao što su grickalice, sladoled, kolači , keksi no ja ih izbjegavam jer iako su gluten free većinom sadrže aditive, umjetna bojila, puno šećera tako da nisu zdravi.

Svoje grickalice , slastice ,sokove te đemove napravim sama.

Koristim jako puno povrća koje uzgajam u svom vrtu a isto tako i predivnog začinskog bilja koje obogaćuje moja jela, začine kao što su crvena paprika, sušeno bilje, bilje za čajeve i sl lako je napraviti.

Ako nemate vrt možete bilje posaditi i na balkonu a povrće i voće kupovati na tržnicama od naši bakica koje nude predivno domaće  te ga spremati u duboko zamrzavanje kako bismo kroz zimu imali zalihe i praviti zimnice i đemove te predivne dodatke kao što su ajvar, pinđur isl.

Dozvoljena hrana: Voče i povrče, orašasti plodovovi u neprerađenom obliku, jaja, svježe meso, riba,većina mliječnih proizvoda, začinsko bilje, zatim amaranth, heljda, kukuruz, quinoa,proso,tapioka, riža , soja, sezam, grahorice( od njih imamo brašna , tako da ih  možemo koristiti za kolače, kruh, peciva te zgušnjuavanje jela )  .

BEZGLUTENSKA BRAŠNA: su rižino, heljdino,proseno, teffovo, kukuruzno, kvinojino,amarantovo, brašna od orašastih plodova poput bademova, brašna od mahunarki kao što su slanutkovo ili sojino. Škrobovi su tapioka, kukuruzni škrob, aru prah i krumpirov škrob.

Zabranjena hrana : pšenica, ječam, raž, pir i sve njihove prerađevine te proizvodi koji sadrže ove žitarice u tragovima, pšenične klice, mekinje, krupica od žita, sladno pivo, viski…

Napomena….od kad sam počela jesti i kuhati bez glutena otkrila sam predivna zdrava brašna i sastojke kojima kuham i spremam hranu i slastice za koje ranije uopće nisam marila tako da moja hrana sada obiluje predivnim okusima te izgleda primamljivo i gurmanski a vrlo često gosti u mom domu ostanu ugodno iznenađeni novim okusima i hranom koju nikada nisu jeli te preuzimaju recepte i ideje iako smiju jesti sve.

 

Hipokrat - ono smo što jedemo "Sve što putem prehrane unosimo u naš organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život."
error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!