Ljetna priča!!
5. kolovoza 2019.
Salata od Quinoe
7. kolovoza 2019.

Zašto trebamo uvesti Quinou u svoju prehranu?

Ako još niste krajnje je vrijeme da svečano uvedete Quinou u svoju kuhinju!!

Dobrobiti ovog malog zrna upravo su veličanstvene i umjesto da se trujemo GMO hranom, gotovim proizvodima, tabletama i čekamo da obolimo od neke bolesti koju npr. imamo u obiteljskom nasljeđu krenimo nešto poduzeti.

Lako je, sve što treba je početi jesti pravu, zdravu hranu koja je jako ukusna i jako jednostavna za spremanje.

Pošasti ovog vremena, rak, dijabetes, visoki tlak, srčana oboljenja, debljina, migrene, bolesti štitnjače itd. možemo spriječiti ili regulirati uz pomoć prehrane a upravo je Quinoa ta koja nam daje toliko dobrobiti da je nezamislivo ne ju koristiti.

Ona ne spada u porodicu žitarica već u o porodicu lobode u koju još ubrajamo npr. Špinat , blitvu i uzgaja se zbog sjemenki te nije žitarica i  ono što je bitno ostala je nepromijenjena u svom izvornom obliku još od doba kada su je sijali vladari starih Inka  prije Nove ere za razliku od npr pšenice.

Sadrži svih devet aminokiselina plus još i lizin koji je nužan za stvaranje antitijela, enzima, hormona i vezivnih tkiva.

Odličan je izvor , bakra, željeza i fosfora te magnezija a magnezij pomaže opuštanju krvnih žila, što pomaže u sprečavanju migrena.

Quinoa je također sjajan izvor riboflavina (vitamin B2), koji pomaže olakšati pravilnu proizvodnju energije unutar stanica.

Čini se da su zdravstvene dobrobiti quinoe beskrajne.

Ne sadrži gluten.

 

Vrlo bitno za dijabetičare je da topiva vlakna  pomažu u  snižavanju kolesterola i pospješuje rast zdravih bakterija u crijevima, dok netopiva vlakna sprječavaju zatvor.

Dijetalna vlakna također pridonose niskom glikemijskom učinku quinoe , ona  usporavaju kretanje hrane dok prolazi kroz vaš želudac i crijeva, što zauzvrat usporava apsorpciju šećera.

To znači da dobijete dugotrajniju energiju, a glukoza u krvi ostaje stabilna jer se šećer apsorbira sporim i stalnim tempom.

Quinoa je pokazala da poboljšava kardiovaskularno zdravlje zbog visoke koncentracije magnezija koje dokazano smanjuju postotak hipertenzije i srčanih bolesti.

Kardiovaskularno poboljšanje izuzetno je važno za žene u postmenopauzi.

Za žene koje imaju visoki krvni tlak ili kolesterol tijekom menopauze, svojstva koja odlikuju  quinou neizmjerno pomažu u snižavanju istih.

Ovo cjelovito proteinsko sjeme bogato aminokiselinama u jelima kad je kuhano ima pahuljastu i orašastu teksturu  s istom konzistencijom kao i riža, ali ovo je puno zdravija alternativa.

Kuhana je za svega 15 minuta i može se pripremati na niz načina tako da nam ne može nikada dosaditi i odličnog je okusa.

Od nje možemo raditi salate, polpete, složence, pudinge, quinoa rižoto, kruh, dodavati ju u juhe, raditi snackove, deserte  itd.

Nadam se da će vas moj trud koji sam uložila u ovaj članak potaknuti da isprobate ove zlatne sjemenke i poboljšate kvalitetu svoje prehrane i svog života.

 

U pisanju članka korišteni izvori literatura raznih najnovijih istraživanja:

https: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/quinoa//

/www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024323/

http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=142&tname=foodspice

 

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!