Domaći rezanci za juhu
17. prosinca 2015.
Kuglof sa šumskim voćem
31. prosinca 2015.

Topli napitak od rogača

Topli napitak od rogača

Sastojci:

4 dcl mlijeka po izboru (  bademovo, rižino)

4 žlice mljevenog rogača

1 žlica meda ( ili zaslađivaća po želji )

1  ( manja) žlica  tapioka brašna

Postupak: stavimo mlijeko da se grije, dodamo rogač, med i kokosovo ulje te pustimo da se polako zagrijava ali ne do točke vrenja, dodamo gusnel i miješajući čekamo da se zgusne do željene gustoće a ako želimo napitak poput kakaa ne trebamo uopće zgušnjavati. Nemojte ga prokuhavati kao ne bi izgubili ljekovita i nutritivna svojstva iz namirnica.

Rogač je razgranato stablo koje ima plod u obliku mahune a nazivamo ga još i “Kruh sv. Ivana” jer se je po tumačenjima Ivan Krstitelj hranio njime u divljini. Ovo je vrlo stara biljka datira iz vrlo davnih vremena a plod koji daje je sladak i ukusan kao čokolada, često se koristi kao zamjena za kavu , čokoladu te kakao i odličan je zgušnjivać i puno  je puno zdravija a i jeftinija varijanta.

Fantastična je namirnica u kuhinji i koristi se za pripremu slastica i  tijesta te napitaka, dobra osobina mu je što se može dugo čuvati.

Možemo ga u prodavaonicama naći kao grubo mljeveno brašno ili prah . Zaista je šteta ne koristiti ovaj Bogom dan plod prepun ljekovitih svojstava.

Vrlo je pogodan za dijabetičare, zatim za liječenje probavnih smetnji osobito kod djece, proljeva kod dojenčadi, pomaže u jačanju imuniteta,kod alergija,smanjuje kolesterol u krvi,štiti srce i krvne žile, preventivno djeluje protiv raka maternice i pluća.

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!