Jesensko varivo
9. studenoga 2016.
Šapice bez glutena
19. studenoga 2016.

S dolaskom hladnih dana jedimo hranu koja nas grije!!!!

Jesen je tu i polako se približava zima, sve kraći i  hladniji dani sa sve manje sunčeve svjetlosti  utječu kod nas na promjene raspoloženja.

Tijekom ovih prijelaznih razdoblja možemo doživjeti  intenzivniji osjećaj umora tijekom dana, smanjene radne sposobnosti, poteškoće sa ustajanjem dok je vani još uvijek mrak i jutra su tmurna i hladna.

Te promjene dovode do želje za većom količinom sna i određenim promjenamaa u prehrani te povećanim unosom  ugljikohidrata.

Priroda se mijenja, sve se smiruje, kao da se želi odmoriti pa se tako jesen događa i u nama.

Zima nam je iza ugla i moramo se pripremiti za nju te pomoći svijem tijelu  da se uz što manje stresa prilagodi no…ovo je također vrijeme sazrijevanja, boja,  vrijeme predivnih plodova, šuštanja šarenog lišća pod nogama, vrijeme kada pripremamo  zimnicu , kuhamo predivne mirisne đemove  i ubiremo plodove svoga rada od ljeta.

Da bismo održali svoju energiju i zdravlje uz određenu fizičku aktivnost  a dovoljna je i samo lagana šetnja moramo obratiti pozornost na prehranu te pripremati hranu koja nas grije.

Kako bi smio se zaštitili od bolesti i izbjegli akutna stanja organizma te pomogli našem tijelu da se lakše obrani od napada različitih uzročnika bolesti moramo posebnu pažnju obratiti na prehranu.

Sada je vrijeme da se ljetna hrana zamjeni toplom i kuhanom, juhama, varivima i biljnim čajevima . Hrana neka bude spravljenim od sezonskih namirnica koje su u ovo doba godine  divne. Razne bundeve, korjenasto povrće, mahunarke, veći dio hrane koju konzumiramo neka bude kuhan jer na taj naći grijemo tijelo.

Važno je jesti puno toplih juha jer topla hrana održava toplinu tijela, te sprečava gripu i prehladu. Ovo je doba kada trebamo osnažiti tijelo i smiriti um. .

Zimski aduti gusta variva dali su mi ideju za ovo aromatično mirisno varivo od jesenskih plodova.

Zbog bogatstva proteinima  mahunarke mogu poslužiti kao zamjena za meso, siromašne su mastima, vrlo lagane za pripremu i imaju niz povoljnih utjecaja na naš organizam kao što su smanjivanje kolesterola i glukoze u krvi, pospješivanje probave, itd.

Leća je odlična za razna variva i guste juhe, posebno crvena leća jer na 100 g namirnice ima 350 kalorija, 60 g kvalitetnih ugljikohidrata i 30 g vlakana koja su dijelom topljiva a dijelom netopljiva pa ubrzavaju probavu i snižavaju kolesterol.

Glikemijski indeks je izrazito nizak ima samo, 1 g masti i to povoljnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Crvena leća vrlo je kvalitetna a jednostavna za pripremu skuha se za 15 min  bez prethodnog namakanja.

Pastrnjak je korjenito povrće koje osobno obožavam i uvijek ga u vrtu sadim u velikim količinama, nezamisliva mi je juha bez njega.

 Predivan je u ovo zimsko vrijeme u mirisnim zimskim juhama ili aromatičnom pireu. Bogat je vitaminom i kalijem, djeluje kao snažan diuretik i čisti tijelo od toksina.

Kesteni…mmm predivni mirisni kesteni, kuhani pečeni mogu se spravljati na  na puno načina, ja sam ih dodala u svoje jesensko varivo, a recept za njega možete naći na webu.

 Jesensko varivo svidjet će se nepcu, oku i zagrijati nam tijelo i dušu te izmamiti osmijeh na lice.

Divna šarena jesen…..uživajmo u njoj sa osmijehom na licu.

img_20141011_130421

 Autor članka: Violeta Kos

http://www.recepti-vio.com/

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!