Tart sa šljivama bez glutena
5. studenoga 2015.
Božični kuglof bez glutena
12. prosinca 2015.

Moja kolumna Zdrav život u časopisu “Poduzetnik”!!!

20151118_154705-120151118_153117-1

TAJNA SIROVOG KAKAA !!!

Jeste li znali da se sirovi kakao koristi za ljudsku dugovječnost i zdravlje bez negativnih nuspojava?

Ova čudotvorna biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva Južne Amerike, visine je od 4 do 8 metara. Plod je jajolikog oblika i unutar bijelog mesa nalaze se sjemenke, od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac.

Prednosti sirovog kakaa su fantastične, Inke su ga smatrale hranom bogova.

Sirovi kako sadrži gotovo 4 puta više antioksidansa od obične tamne čokolade, 2 puta više od borovnica i 119 puta više od banane.

Ponekad ako ste loše raspoloženi trebate samo pronaći blaženstvo u najzdravijoj namirnici kakau koji podiže raspoloženje i stvara osjećaj zadovoljstva jer  podiže razinu serotonina .

U  100 g kakao nalazi se 10 % flavanoida koji  sprečavaju višak masnoće , pomažu u održavanju krvnog tlaka, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju kardiovaskularne bolesti, dolazi do smanjenja rizika od moždanog udara i poboljšava se cirkulacija krvi.

Vrlo bitna je činjenica da flavanoidi iz kakaa smanjuju rizik za dijabetesa  i pomažu regulaciji šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da kakao razrjeđuje krv i može biti jednako koristan kao i uzimanje aspirina jednom dnevno.

Kakao sprečava starenje i daje dug mladolik izgled , te je bogat mineralima poput sumpora koji jača nokte, kosu, čisti kožu i detoksicira jetru te stimulira rad  gušterače .

Kakao prah koristi se kao afrodizijak i djeluje kao anti stres namirnica.

Istraživanj na Harvardu by Dr. Gary Small  su dokazala  da kakao sprečava Alzeheimera, ljudi koji su u srednjim godinama pili dvije  šalice kakao dnevno imali su  poboljšano pamćenje i povećan protok krvi u mozgu.

Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u sirovom kakau poboljšava se probava jer potiče tjelesne enzime.

Naše tijelo također treba zdrave masti koje stvaraju kemijske reakcije za poboljšanje imunološkog sustava i metaboličkih funkcija a one su u sirovom kakau slične mononezasićenim mastima koje nalazimo u maslinovom ulju.

KAKAO MASLAC dobiva se hladnim prešanjem i sastoji se od kombinacije masnoće koje su u krutom stanju na sobnoj temperaturi ali u tekućem na temperaturi ljudskog tijela što je razlog da se čokolada doslovce topi u ustima.

Svijetlo je žute boje specifičnog predivnog čokoladnog mirisa po kakau.

Sastoji se od 60 posto zasićenih masnih kiselina, 30-40 % mononezasićenih i 5-10 % polinezasićenih masnih kiselina.

Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i teško se kvari.

Upotreba kakao maslaca nije ograničena samo na prehranu ili čokoladu, on je također vrlo čest sastojak u kremama za kožu, sprečava nastanak strija koje mogu doći sa trudnoćom, ako ga primjenjujemo kao čisti maslac dovodi do nestanka ožiljaka , mrlja i tragova od opeklina.

Komercijalna kupovna čokolada puna je šećera  i kemijskih aditiva a sve dobrobiti kakaa gube se prženjem i termičkom obradom te spajanjem kakaa sa šećerom i mlijekom, stoga takva čokolada deblja, izaziva nastajanje akna i karijesa te određene alergijske reakcije, nije pogodna za dijabetičare i može sadržavati gluten.

Da bismo ovo sve izbjegli i uživali slobodno u čokoladi te ugodili svojem nepcu i zdravlju napravimo svoju domaću sirovu čokoladu  čiji je okus predobar a tijelo  će nam biti zahvalno zbog niza dobrobiti koje će izvući iz njenih sastojaka a  za napraviti ju potrebno nam je svega 20 ak minuta.

SIROVA ČOKOLADA

Sastojci:

kakao maslac

1 žlica kokosovog ulja

1 žlica meda

2 žlice kakaa

suho voće po želji ( grožđice, brusnice, marelice)

Postupak:

na vodenoj kupelji otopimo kako maslac sa kokosovim uljem te samo umiješamo ostale sastojke i dobivenu smjesu ulijemo u željene kalupe te ostavimo u hladnjaku da se stisne i imamo predobru zdravu čokoladu.

Ovaj recept možemo prilagoditi svojim željama i potrebama pa tako umjesto meda možemo dodati kokos šećer i umiješati npr lješnjake ili bademe, a ako nemamo kalupe jednostavno smjesu izlijemo u neku posudu i režemo čokoladu na kockice.

 

SIROVA ČOKOLADNA SRCA

Sastojci

3 žlice kokosovog ulja

2 žlice kakaa

1 žlica kokosovog šećera

Postupak:

Otopimo kokosovo ulje i umiješamo kakao i kokos šećer te ulijemo u željene kalupe i ostavimo da se stisne u hladnjaku.

 

 

Moj rad , savjete i recepte možete pratiti na web site:  http://www.recepti-vio.com/

Facebook stranici: Recepti bez glutena by Vio

Kontakt: koprivnica100@gmail .com

 

Autor teksta: Violeta Kos

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!