Bezglutenski puding brownies
23. siječnja 2017.
Srca sa brusnicama i Schär
9. veljače 2017.

Bezglutenska brašna!!

Kad su bezglutenska brašna u pitanju  najčešće pribjegavamo različitim mixevima jer ga možemo kao celijakičari dobiti na recept,  no kako bismo obogatili našu prehranu možemo koristiti još niz drugi vrsta brašna koja su bez glutena i zaista ih je šteta izostaviti iz prehrane.

Njih možemo koristiti pojedinačno ili napraviti svoj vlastiti mix koji će najviše odgovarati našim potrebama koje su naravno individualne.

Moram priznati da sam kroz sve ove godine isprobala jako puno gotovih mixeva, neki su zaista super a od nekih sam imala strašne tegobe.

Bezglutenska prehrana i kuhinja ne mora biti jednolična, samo traži malo truda i educiranja.

Nadalje iako ćemo sada govoriti znači o bezglutenskim vrstama brašna pojedinačno svakako morate obratiti pozornost na to da su označena kao deklarirani proizvod bez glutena jer u pogonima gdje se pakira ili u mlinovima gdje se melje može doći do kontaminacije.

Isto je i sa svim ostalim namirnicama a najbolji primjer za to su nam recimo orašasti plodovi ili različite vrste sušenog voća.

Ovo  može na početku putovanja kroz život bez glutena biti malo zbunjujuće i možda previše informacija , no u biti je sve jako jednostavno i za čas upadnemo u đir i baš zato ću dati samo vrlo kratak opis svakog brašna a za sve detaljni informacije progooglajte i educirajte se.

A vama koji ste na početku svog bezglutenskog putovanja dat ču na kraju  mali ali koristan savjet kako si olakšati nabavku namirnica.

No krenimo mi na naša brašna!!

TAPIOKA BRAŠNO: ima pomalo slatkast okus, zdravo je i probavljivo, poboljšava teksturu tijesta i daje hrskavu koru. Koristimo ga za zgrušnjavanje jer ima jer ima veće svojstvo zgušnjavanja od brašna i ostalih zgušnjavanja. Smrzavanjem ne gubi svoja nutritivna svojstva, a jako se često koristi u pripremi pudinga, juha , umaka. U kontaktu sa toplom vodom pretvara se u puding odnosno žele.

RIŽINO BRAŠNO: ovo predivno brašno obožavam jer u potpunosti može zamijeniti pšenično , no ne ponaša se isto. Ono upija puno više tekućine što npr proizvode koje pečemo čini mrvljivim. Rižinim brašnom možete bez problema ispeći biskvit, muffine tortu no ako npr imate klasičan recept samo količinu rižinog brašna smanjite . Jako je dobro za zgušćivanje.

LJEPLJIVO RIŽINO BRAŠNO: razlikuje se od klasičnog rižinog po tome što sadrži više škroba i vrlo je dobro vezivo. Možemo ga koristiti za peciva, knedle, ugušivanje bechamel, razne veganske specijalitete.

KUKURUZNO BRAŠNO: koje se dobiva vrlo finim mljevenjem kukuruza, možete ga koristiti u pripremi kruha, peciva , paniranju, te grubo mljeveno kao palentu.

KRUMPIROVO BRAŠNO:  s mjim uvijek štedljivo , upija jako puno tekućine i daje jelima te kruhu i pecivima vlažnosti mekoću. Odlično je za pripremu knedli i tjestenine. Kad kod pečenja kruha brašna pomiješamo i dodamo i krumpirovo brašno on postaje mekan , rahli i rumen.

HELJDINO BRAŠNO: vrlo zdravo, obiluje mineralima i vlaknima,idealno za pripremi palačinki, kolača kruha, ralada. Specifičnog je aromatičnog i jakog okusa. Ili ga voliš ili ne, tu sredine nema.

PROSENO BRAŠNO: ima jaka svojstva vezivanja pa ga dodajemo drugim brašnima i upotpunjuje kolače i jela bez jaja. Slatkastog je okusa pogodan za kaše, pire pudinge. Ovo je lako probavljiva , alkalna namirnica.

QUINOA BRAŠNO: malo grublje brašno, velike kvalitete, orašastog okusa, ubrzava metabolizam. Koristimo ga u pripremi pekarskih proizvoda. Prepuno protrina, vlakana, željeza i antioksidanasa ovo brašno možemo miješati pola pola se nekom drugom vrsto ili može  u potpunosti zamjeniti pšenično kolačima i keksima, kruhu.

BADEMOVO BRAŠNO: vrlo zdravo jer sadrži nezasičene masne kiseline, nutritivno bogato brašno koje vašim jelima i pečenim proizvodima daje bogat okus. Možemo ga koristiti za jako puno namjena , za palačinke, keksiče, torte. Ima predivnu aromu i pogodno je za dijabetičare. No ne ga koristiti u jelima koja sadržavaju kvasac pa je idealno za one koji prave kruh bez kvasca poput mene. Ako pravite kolačiće pažljivo sa njima jer su krhki nakon pečenja.

BRAŠNO OD BATATA: možete kombinirati sa rižinim ili kokosovim brašnom, zaista svestrano brašno koje možete koristiti za izradu kruha, muffina, palačinka, krafni, također kao zgušnjivač  u juhama i umacima, vrlo ukusna namirnica.

BRAŠNO OD BUĆINIH KOŠTICA: dobiva se mljevenjem koštica nakon cijeđenja ulja iz njih, bogat je izvor esencijalnih aminokiselina ali i celuloze, vitamina E i minerala kao što je željezo, magnezij, cink, fosfor, bakar i mangan. Ovo brašno je pogodno za pravljenje kruhova,pogača, možemo ga dodati kada pravimo macaronse kao zamjenu za bademe,najbolje ga je pomiješati sa još kojom vrstom brašna. Prekrasne je arome.

KOKOSOVO BRAŠNO: sve više pronalazi svoje obožavatelje a primjena mu je široka. Možete ga koristiti za pripremu i slanih i slatkih peciva, kolača, kruha, vafli, pudinga , palačinki, možete ga dodavati u shake te variva. Ima veliku moć upijanja tekućine. Vrlo je važno naglasiti da mnogi miješaju kokosove ljuskice i kokosovo brašno, to su 2 različita proizvoda. Ovdje govorimo o fino mljevenoj kokosovoj pulpi koja ostaje kao nus proizvod kod proizvodnje kokosovog mlijeka, suši se i melje u fini prah. Svima bih preporučila da ga uvedu u svoju prehranu jer ima predivna ljekovita svojstva.

BRAŠNO OD SJEMENKI KONOPLJE: vrlo ugodne arome, koristimo ga za pečenje i kuhanje davajući ga u manjem omjeru nekom drugom brašnu, s njime možemo također zgusnuti juhe i umake, praviti krekere, peciva, tjesteninu, slastice. Lako je probavljivo i nadasve zdravo.

BRAŠNO OD SJEMENKI GROŽĐA: dobiva se njihovim mljevenjem,  blago orašastog predivnog okusa, najjače djeluje kao sirovo , npr. dodano u smoothie no možete ga koristiti kao sastojak za pečenje kruha, peciva, pizza, kolača, juha, slastica.Izuzetno zdravo brašno koje sadrži 3 najjača flavonoida , istraživanja su dokazala da ekstrakt sjemenki grožđa uništava kancerogene stanice koje su otporne na kemoterapiju. Ovo prirodno Bogom dano brašno nemojte izostaviti iz svoje prehrane. Više možete pročitati na linku:  http://atma.hr/ekstrakt-sjemenki-grozda-unistava-kancerogene-stanice-koje-su-otporne-na-kemoterapiju/

AMARANTH BRAŠNO : bogato vrijednim nutrijentima,ima nizak sadržaj ugljikohidrata, bogat vitaminima. Koristi se za pripremu tijesta kruhova, lepinja, kolača, paniranje.

LANENO BRAŠNO:  bogato nutrijentima, sdrži niz ljekovitih svojstava, potiče probavu i pomaže kod zatvora jer ima laksativno djelovanje, ima snažna snažnim antioksidativna, antitumorska, antiviralna, antifungalna i antibakterijska svojstvima! Upotrebljavamo ga tako da malo brašno dodamo u smjesu za ktuh, krekere, kolačiće, zatim u jogurt u razne umake itd.

BRAŠNO OD SLANUTKA: od ovog se brašna mogu spravljati prave delicije, ima nizak glikemijski index, lako se probavlja, bogato kalcijem, željezom, fosforom te vitaminima iz B skupine.Koristimo ga za Flet bread, krekere, kajganu, umake, palačinke, kruh, te neizostavni talijanski specijalitet Farinata. Ovo je meni jedno od omiljenih brašna koje uvijek imam u kuči.

TEF BRAŠNO: dobar izvor proteina, niskog GI, vrlo ugodnog orašastog okusa, dobro u izradi slatkih i slanih jela, dodavanju u palačinke kruh ali u mješavini 1/4 sa još kojom vrstom brašna jer je guste strukture.

BRAŠNO ZELENE BANANE: ovo brašno nema okus po bananama, posebno je čudesno i zdravo, dugo daje osjećaj sitosti te kontrolira razinu šećera u krvi i može se koristiti gotovo u svim receptima umijesto običnog brašna samo treba smanjiti količinu za oko 25 %, također za zgušnjavanja variva i umaka te kao dodatak za smoothie,pudinge .

Znači ovo sve su bezglutenska brašna i sada se pitam da li nam zaista fali to pšenično brašno koje smo 99 % koristili od glutenskih brašna ??

Ne, naravno da ne, to je samo navika koju smo stvorili, vjerujte da je kuhanje i te kako zanimljivo i raznoliko uvođenjem nekih od ovih vrsta brašna. Svako se brašno drugačije ponaša zato je uvijek dobro krenuti sa manjim količinama kada pravimo neko jelo tako da se jednostavno priviknemo na njegove karakteristike.

Ova brašna jako često miješam po svom ukusu ili jednostavno dodam udio npr jedne vrste ili 2-3 od ovih brašna u gotov mix.

Važno je znati da ta brašna većinom nemaju dodataka i morate paziti da vam se ne bi napravili moljci te ih nakon otvaranja držite u dobro zatvorenim staklenkama.

Vjerojatno ćete pomisliti: ova su brašna skupa??? Odgovor glasi protu pitanjem: što je skupo za naše zdravlje? Što je vrjednije od zdravlja nas i naše djece?

A sada ču vas naučiti kako doći do svojih omiljenih brašna!!

Moja obitelj, prijatelji, partner itd često su nekada naravno u određenim prilikama kupovali  poklone  u obliku skupog parfema ( koje mrzim i najčešće sam ga samo proslijedila nekom drugom), zatim bezobrazno skupih čokolada gdje u biti plaćamo samo ime, i uostalom često i gluposti koje mi uopće nisu trebale te su neraspakirane stajale.

Nakon prelaska na novi režim prahrane sada se oni pojavljuju sa vrećicom brašna, , modlicama za kolače, kakaom , kokos šećerom, poklon bonom u nekoj web trgovini itd. dok pod borom pronalazim lješnjake i bademe i naravno vrištim od sreće!

Želim vam reći jednostavno priučite svoju okolinu na to što želite i što trebate, što je vama bitno i primarno, jer ljudi najčešće kupuju drugima ono što se njima svidi a ne obno što treba osobi kojoj kupuju. S time oni nisu izgubili ništa a vi ste dobili puno.

Zamislite da npr jedan buket cvijeća stoji oko 100 do 150 kn ( iako ga obožavam) radije ču uzet kilu kokos brašna npr, 250 g kakao maskaca. Malo pomalo ćete svoju kuhinju puniti i onda samo nadopunjavati što vam treba , tada to više neće biti problem, problem je na početku kada trebamo sve.

Evo npr nakon toliko godina tek sam si neki dan priuštila brezin šečer.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla ovim člankom i savjetima te se nadam da ćete svoju pustiti mašti na volju i spremati predivne bezglutenske obroke od neke nove vrste brašna koju npr još niste isprobali!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!