Pizza krekeri bez glutena
23. listopada 2015.
Tart sa šljivama bez glutena
5. studenoga 2015.

Tiho, o tiho, govori mi jesen!!!

…dobro došla jeseni!!!!

Polako nam je stigla jesen i malo tmurniji dani ali mi ćemo ju razveseliti bojama, predivnim šetnjama ,uživanju u šuštanju šarenog lišća pod nogama, mirisu pečenih kestena i kuhanog vina.

Kako jesen utječe na vas?

Kiša, magla, hladnoća, tmurno i sivo vrijeme, jesenske boje, okusi, mirisi, prohladni povjetarac , šetnja šumom, topli čaj,,,šarenilo lišća i jesenskih plodova, topli stisak ruke… u kojem se opisu pronalazite?

Htjeli mi to ili ne vrijeme i smjene godišnjih doba itekako utječu na nas, osobno volim jesen i sve čari jeseni, to je godišnje doba kada se sve sprema na počinak, sve se zaustavlja i smiruje te u nama budi pomalo sjetno raspoloženje.

U jesen nije dovoljno samo kupiti topliju odjeću, već cijeli organizam treba pripremiti za njezin dolazak i za hladnoću.

Dani su kraći a i zbog tmurnog vremena  dolazi do nedostatka sunčeve svijetlosti što neizbježno mijenja i naše raspoloženje a i našu potrebu za hranom.

Događaju se nagle promjene temperatura i tlaka  a naš imunološki sustav reagira na njih pa se tako često susrećemo sa virusima i prehladama.

Jesenske depresije i stresni uvjeti života faktori su koji uzrokuju kardiovaskularne bolesti i želučane tegobe stoga je vrlo važno da uzimamo hranu koja će nam stimulirati proizvodnju melatonina koji je važan za potpunu aktivnost tijela. Antioksidanti pomažu održavati vitalnost i mladenački izgled.

Često u ovo vrijeme osjećamo umor, slabu koncentraciju, i imamo lošu učinkovitost. Mnogi pate od prejedanja i pretjerane pospanosti.

Svaki slobodan trenutak iskoristite za šetnju, pogotovo ako je dan suh i sunčan.

U svemu ovome bitna je prehrana i uvođenje svježe cijeđenih sokova.

Sa dolaskom jeseni vrlo je važno znati da većina hrane koju jedemo treba biti termički obrađena  što znači da trebamo konzumirati toplu hranu ,te također uvesti u prehranu razna ulja, npr sezamovo, bućino, kokosovo.

Juhe i variva neka nam budu jesenski i zimski favorit.

Hrana koju nam donosi ovo godišnje doba je predivna, bojom i okusom, zeleni, žuti, narančasti , crvenkasti plodovi osvajaju svojom ljepotom.

Korjenasto povrće nas posebno štiti od prehlada i jača  imunitet, zato kuhajmo mrkvu, pastrnjak, celer, peršin, mahunarke su divne, kelj, repa, zelje, te razne vrste tikvi koje su zaista božanstvene  sa svojim veselim bojama i finim okusom daju našim jelima gulašima , juhama, kruhu predivan okus

Naravno nipošto ne zaboravimo na čajeve  i začine poput cimeta, anisa , klinčića koji mi već pri samoj pomisli na njihove predivne mirise i aromu izmame osmijeh na lice.

Kompot sa mirisom jeseni…mmmm, kruške, jabuke, dinje.

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!