Bezglutenska torta bez brašna i mlijeka
18. lipnja 2015.
Kruh sa prepeličjim jajima
18. lipnja 2015.

Proljetne alergije

Proljetne alergije…🌺🌱🌸🌹🌻
Koncentracija peludi u zraku ovisi o klimatskom podneblju, vegetaciji određenog područja i mikroklimatskim uvjetima. Na selu i u prirodi koncentracija peludi najveća je ujutro, a u gradu navečer.
Mnogima je proljeće najomiljenije godišnje doba. Kako i ne bi, sve cvate, zelenilo buja, novi život na svakom koraku. No, proljeće ima i drugu stranu, ružniju, povezanu sa sezonom peludinih alergija.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 7 – 10 posto stanovništva pati od sezonskih alergijskih hunjavica. Iako peludna zrnca drveća, trava i korova čine samo mali udjel ukupnog broja čestica u atmosferi, ona su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava.

Kada smo najugroženiji?

Koncentracija peludi u zraku ovisi o klimatskom podneblju, vegetaciji određenog područja i mikroklimatskim uvjetima. U Hrvatskoj postoje dva vegetacijska pojasa: kontinentalni i primorski.

Već krajem veljače u kontinentalnom dijelu Hrvatske počinju prve proljetne alergije uslijed cvjetanja lijeske i johe, a zatim vrbe i brijesta. Na njih se u ožujku nadovezuje cvjetanje breze, bukve, javora i hrasta. U prvim proljetnim mjesecima najjače alergogeno djelovanje imaju lijeska i breza. U svibnju počinje cvjetanje trave čiji je maksimum cvatnje u prvom dijelu ljeta (lipanj-srpanj). Kasno ljetni alergeni su peludi raznih vrsta korova, osobito ambrozije.

Za primorski pojas maksimum polinacije je u rano proljeće, te krajem ljeta i početkom jeseni kada je izražena cvatnja korova i nekih trava. U našem primorskom pojasu najizraženije je alergogeno djelovanje peludi čempresa, masline i korova crkvine.
Kako u gradu, a kako na selu?
Peludna zrnca su lagana, te nošena vjetrom mogu se prenijeti na velike udaljenosti. No, ipak najveći dio peludi (oko 90%) ostaje na mjestu otpuštanja. U velikim gradovima zbog posebnih mikroklimatskih uvjeta peludna zrnca najgušća su u sloju zraka do 10 metara od tla. Za toplog i suhog vremena, uz visoki tlak zraka i vlažnost od 30-40% oslobađaju se velike količine peludi. Veća kišna razdoblja smanjuju širenje i koncentraciju peludi u zraku. Na selu i u prirodi koncentracija peludi najveća je ujutro, a u gradu navečer.

Kako si pomoći?

Prvo, svakodnevno pratite peludnu prognozu navrijeme.net-u. Obratite pozornost i na preventivu:

• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,

• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku ( od 5-10 sati ujutro),

• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najviša,

• korisno je ugraditi klima uređaj jer on smanjuje količinu peludi za 90%,

• boravak u prirodi odgoditi za kasnoposlijepodne ili večer,

• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!