24 sata: Blogerica Violeta sprema Sacher tortu i krafne bez glutena

Bruschette s mozzarellom
28. listopada 2016.
Cheseecake se šumskim voćem koji se ne peče
30. listopada 2016.

24 sata: Blogerica Violeta sprema Sacher tortu i krafne bez glutena

IZ PRVE RUKE :Ne prelazite na bezglutensku dijetu bez dijagnoze, kaže Violeta Kos, koja je provodi tri godine

14859688_1406326176059293_5488367743274449450_o

Ako posumnjate na celijakiju, ne prelazite na bezglutensku prehranu prije postavljanja dijagnoze jer ta promjena može utjecati na to da rezultati pretrage budu negativni, upozorava Violeta Kos, koja je na bezgluteinskoj dijeti oko tri godine, kad je sama utvrdila da je uzrok njezinih zdravstvenih problema gluten i osjetila značajno poboljšanje kad ga je izbacila iz prehrane. No kako je postavljanje dijagnoze vrlo važno, u međuvremenu se morala podvrgnuti testovima dvostrukog slijepog opterećenja, a to podrazumijeva i ponovno uvođenje glutena u prehranu. – Upravo provodim te testove i mogu reći da sad puno teže podnosim gluten nego prije kad sam se sama odlučila na dijetu – kaže Violeta. S prelaskom na novi režim prehrane nije imala puno problema, a u međuvremenu su tu vrstu prehrane usvojili i njezini ukućani. – Danas ima mnogo gotovih proizvoda koji se mogu kupiti, od zamjene za kruh i peciva pa do salama koje su označene kao one koje ne sadrže gluten. No puno kuham i prilagođavam recepte tako da bijelo brašno zamijenim onim bez glutena te gotovo da nema onoga što si ne bih mogla priuštiti – kaže Violeta koja je u celijakiji pronašla inspiraciju za pisanje bloga na kojemu se mogu pronaći brojni recepti za različite vrste kruha, svakodnevni ručak i deserte, no posebno se ističu neke tradicionalne “zvijezde”, poput orahnjače i makovnjače prilagođene oboljelima od celijakije. Nakon što je blogerica Helena Jakoliš prije tri godine osnovala Facebook grupu u okviru koje oboljeli od celijakije razmjenjuju recepte i iskustva oko postavljanja dijagnoze te tijeka bolesti i promjena koje treba usvojiti, Violeta se, s još jednom blogericom, Tamarom Ivančić, posvetila i radu na toj grupi, s ciljem da se pridonese podizanju svijesti o bolesti, ali i pomogne onima koji se suočavaju s dijagnozom. – Grupa ima gotovo 19.000 članova, što dovoljno govori o tome koliki je interes i koliko oboljelih ima – kaže naša sugovornica. Adresa bloga Violete Kos je www.recepti-vio.com, dok njezine recepte na Facebooku možete potražiti na stranici “Recepti bez glutena by Vio”, a novosti možete pratiti i na Instagram profilu – violeta_glutenfree. (mam)

Celijakija je kronična, genetski predispozicionirana, imunološki posredovana najčešća upalna bolest crijeva, kod koje postoji trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine koju sadrže pšenica, ječam i raž, a kod jednog dijela oboljelih i zob te koja zahtijeva potpuno izbjegavanje tih žitarica. – Bolest se kod djece najčešće javlja u dobi od 6 mjeseci do 2 godine, no može se javiti u bilo kojem životnom razdoblju. Također, moguće je da netko nema simptome ili živi s vrlo blagim simptomima zbog kojih nije posumnjao u celijakiju niti se javio liječniku, a da postoji oštećenje crijeva. Zasad nije jasno što je ‘okidač’ koji ga izaziva – rekla je dr. sc. Zrinjka Mišak, pedijatrica u Klinici za dječje bolesti Zagreb, u povodu Svjetskog dana bez glutena. Procjenjuje se da od celijakije boluje jedna od sto osoba, no dijagnosticira se svaka sedma ili oko 15 posto oboljelih. Naime, donedavno se vjerovalo da je to prolazna dječja bolest te da prolazi u pubertetu, pa u slučajevima kad se simptomi jave u kasnijoj dobi i danas često prođe dugo prije nego što se postavi prava dijagnoza, upozorava pedijatrica. No pomalo raste svijest o tome da je riječ o doživotnoj bolesti. – Prvi simptomi koji mogu upućivati na celijakiju i zbog kojih je dobro dijete ili odraslu osobu uputiti na pretrage su proljev, opstipacija (zatvor) te dugotrajna nadutost, anemija, odnosno gubitak tjelesne težine, dok kod odraslih to može pratiti i osteoporoza te neke promjene na koži. Kod djece se javlja i slabiji apetit, dijete se sporije razvija, odnosno može imati mršavije nožice i ruke, a naduti trbuščić – kaže dr. Mišak. Pritom se ne moraju pojaviti svi simptomi, a kod odraslih se mogu javiti i neki atipični. Celijakija se dijagnosticira temeljem krvnih pretraga na koje će pacijenta uputiti liječnik opće prakse. Ako je nalaz potvrdan, treba obaviti i biopsiju crijeva. No u nekim slučajevima nalaz može biti negativan (osobito u djece), a da i dalje postoji sumnja u celijakiju. – Čak i kad je nalaz negativan, danas često obavljamo i dodatne pretrage. Kako je riječ o genetski predispozicioniranoj bolesti, obično se ide na probir među bližim članovima obitelji i nerijetko tako dođemo do člana obitelji koji je nositelj gena i koji tek tada postaje svjestan da su problemi s kojima je živio godinama povezani s celijakijom – pojašnjava dr. sc. Zrinjka Mišak.

UPOZORAVAJUĆI ZNAKOVI

VAŽNO RANO OTKRIVANJE Dobra je vijest to da se bolest, uz potpuno izbacivanje svih namirnica koje sadrže gluten, vrlo dobro može držati pod kontrolom, odnosno u potpunosti zaliječiti sluznicu crijeva. Kod djece koja prijeđu na bezgluteinsku dijetu dovoljno je tek 3 do 4 tjedna za oporavak. Neka istraživanja pokazuju da se unutar godinu dana od uvođenja bezglutenske prehrane može očekivati normalizacija nalaza, dok je za potpuni oporavak sluznice crijeva potrebno i do osam godina. Ako se, pak, u potpunosti ne isključe proizvodi bez glutena ili osoba nije disciplinirana, povećava se rizik od mnogih komplikacija te, s vremenom, i malignih promjena.

RIJEČ JE O DOŽIVOTNOJ BOLESTI

error: Zabranjeno neovlašteno kopiranje zaštićenog sadržaja!